We zijn net terug van ons bezoek aan Goshi. Na anderhalf jaar pauze door het Covid gebeuren, zijn we eindelijk kunnen vertrekken. We kunnen onze belofte om iets doen aan hun droogteprobleem aanpakken.
We begonnen met een aantal gesprekken, zoals met het water departement (dhr Mwatchitu) en het lokaal parlementslid (dhr Hon Teddy Mwambire). Zij zegden ons terug alle steun toe en deden mooie beloftes.
Bezoek ter plaatse
Toen we vertrokken om Goshi te bezoeken, hadden we er geen weet van wat ons te wachten stond. Naarmate we de streek naderden, werd de omgeving droger en droger. De struiken hadden geen bladeren meer. Toen hoorden we dat het sinds januari vorig jaar niet meer geregend had… Hierdoor waren alle waterplassen, die ze ginds Dam noemen, droog. We zagen met onze eigen ogen dat waar er vorig jaar water was er een uitgedroogd meer in de plaats was. Er moest tot 19 kilometer gestapt worden om aan wat troebel water te geraken waarvoor nog moest betaald worden. De noodkreten raakte ons in ons hart. Ze dachten dat we niet meer zouden komen. Hun ganse leven draaide rond water halen. De honger was er constant aanwezig. De eerste noden hebben we opgelost met het laten komen van een waterwagen en de aankoop van wat voedsel. Het versterkt ons nog meer in de overtuiging dat wat we doen voor hen een groot verschil zal maken. Het openen van de container was voor hen een hoogtepunt.
Samen met de landmeter van het waterdepartement bezochten we de uitgekozen locaties voor een nieuwe Dam. Het betrof een nieuw aan te leggen Dam in Goshi of een Dam die uitgebreid zou worden nabij Midzedini. Uiteindelijk verkiezen we de 2e optie omdat deze meer centraal gelegen is. Als bijkomend advies vragen we ook om KD2 (de Dam nabij Kavunzoni) uit te diepen.
Toen we terugkwamen was de waterbedeling net begonnen. Van heinde en ver kwam de bevolking af met jerrycans om wat water te krijgen. Een beeld die op ons netvlies gebrand zal blijven.
Concrete resultaten ter plaatse
We hebben ook gesprekken kunnen voeren met Aquamarine Center en het waterdepartement over de aanleg van viskweekvijvers. Er zijn concrete afspraken gemaakt. Intussen is ook ons technisch team toegekomen (Lucas, Willy en Jan) die er onmiddellijk invlogen. Ze zorgen er voor dat er water kan worden opgepompt. De zonnepanelen werden geïnstalleerd. Aan de bevolking werd wel duidelijk gemaakt dat dit water te zout is en hierdoor niet drinkbaar. Ze kunnen het echter wel gebruiken voor de was en de plas. We proberen wel een systeem op poten te zetten om hen, in afwachting van verdere uitrol van het project, tegen een kleine vergoeding van drinkwater te voorzien. Wij betalen de eerste investering en via de kleine bijdrage van de gebruikers, kan er opnieuw water worden gekocht. Ook de eerste toiletten zijn er gebouwd. Alles wordt gereed gemaakt zodat een volgend team in november onmiddellijk kan starten. Intussen wordt er door de lokale bevolking doorgewerkt. Hiervoor krijgen ze een vergoeding (voedsel) zodat zij ook hun families kunnen onderhouden. Ander werk is er ginds niet.