
WIE? zijn we
VZW Kitanda is een vereniging uit regio Brugge die zich inzet voor diegenen in de maatschappij die het momenteel iets moeilijker hebben. We willen bewust niet spreken over "zwakken in de maatschappij" want de ervaring heeft ons geleerd dat dit stuk voor stuk sterke mensen zijn, maar door omstandigheden hebben ze een duwtje in de rug nodig. "De maatschappij" omschrijven we ruim, dit kan België zijn, Europa en zelfs de wereld. Ons hart gaat wel uit naar wezen en weduwen in het Afrikaans continent, meer bepaald Kenia, Noord-Nigeria en Guinee.
"Kitanda" is Swahili en betekent in eerste instantie "bed", maar het gaat verder. Een "bed" is ook een "rustplaats" en die rustplaats willen we de mensen bieden, om opnieuw op krachten te komen, fysische en mentaal, zodat ze, na een deugddoende rust, er sterker uitkomen en opnieuw, volledig opgebouwd, zelfvoorzienend worden.
VZW Kitanda wordt geleid door:
Het bestuursorgaan:
- Voorzitter: Rudy Devinck
- Secretaris: Mario Vansuyt
- Penningmeester: Noël Hancart
- Leden: Dr. Astrid Devinck, Kristien Vandevoorde
WAT? doen we
Wat zijn jouw basisbehoeften?
WATER, VOEDSEL, KLEDIJ, een DAK BOVEN JE HOOFD zodat je rustig kunt slapen in je "kitanda", ONDERWIJS en ZELFREDZAAMHEID door een INKOMEN op te bouwen?
Dit is wat Kitanda biedt aan mensen die gebrek hebben aan WATER, waardoor ze geen VOEDSEL kunnen verbouwen en hun kinderen moeten rondsturen op zoek naar water waardoor ze geen ONDERWIJS kunnen volgen. En zonder de vaardigheid die ze leren in ONDERWIJS kunnen ze later, eens volwassen, geen INKOMEN opbouwen waardoor ze niet ZELFREDZAAM worden … want geef toe, is dit niet waar elk mens naar verlangt … voor zichzelf kunnen zorgen voor wat de dagelijkse behoeften betreft.
WAT dit precies inhoudt lees je onder de rubriek Waar, waarmee en SDGs.
WAAROM? doen we het
Een bed: Elk kind heeft een gezond en veilig bed nodig om te slapen, tot rust te kunnen komen en te groeien. Wij zagen kinderen die op een metalen rooster sliepen wegens gebrek aan een matras. Probeer het maar eens!
Kitanda stuurde al honderden matrassen op naar Kenia en Noord-Nigeria!
Bescherming: Wij waren getuige van weduwen, verwaarloosd door de maatschappij, werkloos, die hun "huishuur" op een andere manier "mochten" betalen. Wraakroepend! Niet meer van deze tijd! … maar toch nog actueel. Daar willen we tegen vechten want iedereen verdient waardigheid!
Kitanda biedt, dikwijls gesteund door een of meerdere lokale partners, de mogelijkheid om een inkomen op te bouwen, door hen een beroep aan te leren.
Dorst: Ben je thuis, dan heb jij, die dit leest, binnen de 30 seconden toegang tot drinkbaar water. Voor miljoenen mensen is dit op vandaag nog steeds niet zo … maar men vliegt wel naar Mars, op zoek naar water!
Wij zagen vrouwen en kinderen tot 17 km stappen, enkele afstand, met één of meerdere jerrycans van 20 liter inhoud, om drinkbaar water te halen. Eén lege jerrycan weegt niet veel, één volle minstens 20 kg. En dan ben je zo’n tengere knaap van 8 jaar die dat 17 km moet terugbrengen, naar huis. Moet hij dan niet naar school? Neen, dat zat er voor hem vandaag weer niet in.
Kitanda helpt om drinkbaar water te brengen tot bij de gemeenschap!
Honger: Tijdens de droogte van 2020 kwamen we aan bij een homestead in Kenia, een groep huisjes, eerder hutjes, waar mensen samenwonen in een kleine gemeenschap. We vroegen of we iets voor hen konden doen. Het antwoord was snel gegeven: "We hebben al een week niet gegeten, we hebben honger". Heb je ooit al honger in de ogen gekeken? Dat vergeet je niet!
Kitanda zorgde voor enkele zakken voedsel. Maar belangrijker, we zochten en vonden middelen om hen zelf in voedsel te leren voorzien … en daarvoor is water noodzakelijk!
Gezond sanitair: Ooit al eens met een dringende grote boodschap gezeten zonder die te kunnen lossen? Wat had je er toen voor over? En welk comfort had je daarbij gewenst? Er zijn nog te veel plaatsen waar comfort én hygiëne niet ter sprake komen voor een normale, dagelijkse ontlasting en waar de gevolgen desastreus zijn voor de gezondheid.
Kitanda bouwde, met de hulp van de lokale bevolking, tientallen toiletten en de gevolgen op de gezondheid van vooral de kinderen, gestaafd door wetenschappelijk onderzoek, bracht ons hart tot jubelen!
Zelfredzaamheid: Het geeft vreugde aan jezelf wanneer je een ander kunt helpen maar het geeft nog meer vreugde voor die ander wanneer die voor zichzelf kan zorgen.
Kitanda helpt in de zoektocht naar zelfredzaamheid, hetzij door een beroep aan te leren waardoor een inkomen kan opgebouwd worden, hetzij door middelen aan te rijken om zelf voedsel te verbouwen.
Acute noodhulp: Ja, iedereen heeft soms acute nood. De meeste van ons hebben een "vangnet", hetzij bij familie, vrienden, de overheid of we kunnen onze "spaarpot" aanspreken. Dit is niet overal zo!
Kitanda kon helpen voorzien in water en voedsel tijdens droogte of voor vluchtelingen van Boko Haram. Slachtoffers die alles verloren door noodweer in Kenia, kregen voedsel, een matras, een deken. Niet veel maar wel belangrijk op dat moment. Voor enkele personen, die dringend medische hulp nodig hadden, werden de ziekenhuiskosten betaald.
WERKWIJZE?
Kitanda werkt projectmatig waarbij op een systematische manier een vooraf bepaald einddoel en deadline wordt nagestreefd. Om daar zicht op te krijgen wordt gestart met een missiebezoek om de nood en mogelijke oplossingen in kaart te brengen. Daarna wordt een haalbaarheidsstudie en risicoanalyse uitgevoerd gevolgd door een gedetailleerde begroting van de kosten. Binnen een project werken we procesmatig wat neerkomt op een volgordelijk en eenduidig uitvoeren van activiteiten waarbij regelmatig controles worden uitgevoerd, eventueel wordt bijgestuurd en risico's zoveel mogelijk worden uitgesloten. Tussentijdse rapportering voor onszelf en ook voor de donateurs is daarbij vanzelfsprekend. Zelfredzaamheid en goed partnerschap worden daarbij steeds hoog in het vaandel gedragen.