De Brugse KITANDA VZW ondersteunt al sedert 2010 wezen en weduwen in Kenia alsook slachtoffers van terrorisme in Noord-Nigeria. De projecten variëren van voorziening in water, door de aanleg van een waterdam of boren naar grondwater, tot het bouwen van scholen en zelfs een medisch centrum. Haar meest recente project is de voorziening van drinkbaar water en sanitatie in Goshi, een gemeenschap van een kleine 4000 mensen wonend op een oppervlakte van 30 km² in een van de meest droge streken van Kenia. Daarvoor werd onlangs een container met de nodige materialen ter plaatse geleverd.
Zonnepanelen van Ministry of Solar uit Ruiselede, constructiehout voor 50 toiletten van Houthandel Driekoningen uit Beernem, metalen dakplaten van Joris Ide uit Wingene, sanitair materiaal van Van Marcke uit Kortrijk, een stalen watertoren constructie van firma Edibo uit Lommel vulden de container. Allemaal nieuw materiaal dat de bedrijven aan liefdadigheidsprijzen of zelfs volledig vrij van kosten ter beschikking stelden.
Hulpgoederen verschepen is absoluut geen sinecure in deze tijd van steeds wijzigende corona maatregelen en de daaruit volgend bijkomende kosten. Zo moest de 12 meter lange container nog voor vertrek, in volle winter, volledig leeg gemaakt en terug gevuld worden om te kunnen voldoen aan nieuwe opgelegde maatregelen. De Scouts Beernem stelde daarvoor een van haar tenten gratis ter beschikking en hielp vrijwillig bij de opbouw en afbraak ervan! De 27 ton zware container moest daarna op een chassis geplaatst worden. Industriebouw Vaneenoo NV uit Wingene klaarde deze klus en nam de kost op zich. Voor het wegen van de container stelde Scherrens Voeders, eveneens uit Wingene, haar bascule kosteloos ter beschikking. Alles werd in goeie banen geleid door Willy van Electro Vanneste uit Beernem, gesteund door helpende handen van de Vrienden van Ayweyo uit Beernem.
Ja, een West-Vlaams hart klopt niet enkel voor zichzelf!
KITANDA is hiervoor uiteraard heel dankbaar en hoopt nu binnenkort met een eerste ploeg ter plaatse te kunnen gaan om de werkzaamheden, samen met de plaatselijke bevolking, te kunnen aanvatten. De doelstellingen zijn dat iedereen binnen een straal van 1 km toegang heeft tot drinkbaar water, een toilet ter beschikking heeft in de onmiddellijke omgeving, er terug aan landbouw kan worden gedaan, de ondervoeding wordt gestopt en kinderen terug voltijds naar school kunnen in plaats van tot 18 km te moeten stappen om aan drinkbaar water te geraken.