Samen werken in Goshi en in Jos zitten ze ook niet stil.

Toiletten bouwen in Goshi

Nadat onze technische ploeg een prachtige en nuttige tijd heeft doorgebracht in Goshi, neemt de bevolking hun toekomst zelf in handen. Willy, Jan en Lucas leerden hen hoe ze het werkmateriaal moesten gebruiken om toiletten te bouwen en goten op te hangen. Willy en zijn bende hebben samen een eerste exemplaar gebouwd en nu is het aan hun beurt om er zelf tien te bouwen. Eens dit gerealiseerd is, wordt het Wash programma uitgerold. Zo leren ze hoe ze de toiletten efficiënt en proper kunnen gebruiken. Eens ze dit in de praktijk kunnen brengen, rollen we de bouw verder uit, zodat alle homesteads eigen toiletten hebben voor apart en vrouwen.

Het blijft belangrijk dat ze zelf hun toekomst in handen nemen. Dat we het samen doen, geeft voor ons, maar ook voor hen een goed gevoel. Voor iedereen geldt, als je zelf een inspanning levert, je automatisch meer respect hebt voor wat je realiseert. Zo voel je je meer verantwoordelijk voor wat je krijgt. Wij geven hen het materiaal, leren aan hoe ze het best aanpakken (in samenspraak met hen en ook rekening houdende met hun opmerkingen) en volgen de werken op. De arbeid wordt georganiseerd door het water comité die hiervoor is aangesteld. Zij bepalen wie er die dag kan werken en deze krijgen maaltijden en eten voor hun gezin.

Aanleg van een poel nabij de school in Goshi

Op deze manier heeft de school in Goshi ook zelf initiatief genomen om een waterpoel uit te graven. Ze hebben hiervoor zelf een plaats gekozen waar het regenwater samenstroomt. Dit water willen ze gebruiken om de landbouwmogelijkheden te verbeteren. De boomplant, die door de droogte verloren is gegaan, krijgt zo ook meer kansen. Een mooi voorbeeld, dat als ze de kans krijgen, deze ook willen grijpen. Het geeft ons ook een goed gevoel dat als we de situatie wat triggeren, er ook reactie komt.

Een antwoord op noden

Ook in Jos, Nigeria zitten ze niet stil. Men is er nog volop aan het bouwen aan het ziekenhuis, maar intussen nemen ze nog vele andere initiatieven. Er is gestart met het huis van Mara (opvanghuis voor vrouwen), er wordt extra ruimte gecreëerd voor wezen en ook de Bijbelschool groeit uit zijn voegen. Dit is toch een duidelijk teken dat Christian Faith mininstery een antwoord is op de lokale noden.

Ze reiken ook uit naar andere gebieden. Ze helpen de bevolking die slachtoffer werden van nieuw geweld en blijven helpen waar noden zijn. We blijven vol verwondering kijken naar wat ze realiseren. CFM blijft een unicum hoe ze werken aan vrede stichten.

Ook hier zitten we niet stil. Ons laatste bezoek is geëvalueerd en plannen voor de nabije toekomst zijn opgemaakt. De besprekingen die we ter plaatse voerden, worden ook verder opgevolgd. Het dossierwerk die aan dit en andere projecten hoort, is zeker ook niet te onderschatten. Gelukkig zijn we ook terug naar buiten kunnen treden.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *